Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Колбаси»Пастърма»Пастърма от свинско контрафиле по рецепта на Иван Манчев

Пастърма от свинско контрафиле по рецепта на Иван Манчев

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6964k2k9
Пастърма от свинско контрафиле по рецепта на Иван Манчев
Снимка: Наси Недева
4 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
4
"Чудесно мезе от пастърма от свинско месце по рецепта на шеф Манчев"

Необходими Продукти

  • свинско контрафиле - 3700 г
  • червен пипер - 370 г
  • черен пипер - 70 г
  • сминдух - 370 г
  • пушен червен пипер - 175 г
  • чубрица - 370 г
  • морска сол - 3700 г
  • вода
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Свинското контрафиле се измива много добре. Почиства се от жилите.

В дълбока тава се изсипва морската сол. Прибавя се водата и разбърква много добре.

Във водата се потапя месото, като месото трябва да е покрито с вода. Оставя се да престои 8 ч.

След това месото се изважда от солта и се измива много добре.

Слага се в дълбок съд и се залива със студена вода, така че да е покрито с вода.

Оставя се да престои 10 часа, като на половината от времето водата се излива и се сменя с нова вода.

След като е престояло във водата, месото се изважда и се подшушава много добре.

Червеният пипер, черният пипер, сминдухът, пушеният червен пипер и чубрицата се разбъркват много добре.

Месото се овалва в подправките от всички страна, за да поеме подправките.

Нарежда се върху дървена дъска, отгоре се слага втора дървена дъска и се притиска с тежест.

Оставя се притиснато с тежестта 10 ч.

След това месото се завързва в единия край с капан и се оставя да виси 5 дни на проветрива място при температура 5-7 градуса, за да издъхне пастърмата.

Пастърмата от свинско контрафиле по рецепта на Иван Манчев е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
54
40
30
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
По глупава рецепта не бях чел.
06.01.2024 22:27
Анонимен
Анонимен
Става перфектно само така го правя, но следете внимателно указанята.
01.01.2024 17:50
Анонимен
Анонимен
Пълна глупост. Така приготвеното месо е дори вредно! За 8 часа в концентриран солен разтвор и последващо изкисване за 10 часа го лишава от консервиращ агент! Някой опивал ли го е? Аз го изхвърлих! Така постъпиха всички, които пробваха рецептата!
30.12.2022 14:25
5
2
Анонимен
Анонимен
Водата колко е?
16.12.2022 20:55
1
Анонимен
Анонимен
Колко вода се слага?
25.11.2022 19:06
1
Анонимен
Анонимен
Как месото
във саламура 8 часа ще стои,а във вода 10ч. Нещо не схващам
25.11.2022 13:11
4
1
Анонимен
Анонимен
Колко е водата?
24.11.2022 07:23
Admin
Admin
Солта не е ли множко?
04.01.2022 21:51
2
2
1
Покажи всички подкоментари