Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Испански сладкиш Роскон де Рейес

Испански сладкиш Роскон де Рейес

Испански сладкиш Роскон де Рейес2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
95 мин.
Порции
8
"Празничен сладкиш от испанската кухня, с който денят става още по-специален"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • прясно мляко - 350 мл топло
  • захар - 180 г
  • мая - 10 г суха
  • яйца - 2 бр.
  • краве масло - 80 г меко
  • портокали - 1 бр. кората, настъргана
  • лимони - 1 бр. кората, настъргана
  • вода - 3 с.л. от портокалов цвят /agua de аzahar/
  • сол - щипка
  • брашно - 650 г
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
  • олио - за намазване
  • захар - за поръсване
  • захаросани плодове - за поръсване /портокал и киви/
  • ядки - за поръсване
  • сметана - за намазване /шоколад или яйчен крем/
  • за сиропа
  • захар - 150 г
  • вода - 150 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

На 6-ти януари испанците празнуват пристигането на тримата крале (влъхви), които първи отиват при родения Исус, за да го дарят с дарове и припознаят в него Бога. С празничен парад, наречен Cabalgata de los Reyes Magos, със светлини, огряващи улиците, със сцени от раждането на Исус, с тържествено шествие и музика се огласяват улиците на цяла Испания.

Кралете яздят коне или са качени на огромни платформи, мятайки лакомства на децата по улиците. На този ден всички деца получават подаръци и на всяка испанска трапеза присъства традиционният сладкиш, посветен на влъхвите - Роскон де Рейес, който буквално се продава на всеки ъгъл, наподобява нашия козунак. В сладкиша на испанците се поставят и късмети. Това са малки фигурки на кралете и боб за радост на децата.

А, ето и как се приготвя сладкишът Роскон де Рейес:

Разтваряте маята в 150 мл мляко, като добавяте 1 с.л. захар и 4 с.л. брашно да се активира. Смесвате останалото мляко, разбитите яйца, рендосаните кори, 2-3 с.л. вода от портокалов цвят и щипка сол.

Правите кладенче в брашното, изсипвате маята, смесените продукти и добавяте мекото масло. Месите меко, нелепнещо тесто и го покривате със стреч фолио да втасва, докато утрои обема си.

Натискате го леко с пръсти, само да изкарате въздуха му и го поставяте в тавата на фурната върху хартия за печене. В средата му правите дупка с пръст и разтегляте тестото, докато се получи голям геврек. Покривате го и го оставяте още 30 мин. да се отпусне тестото.

Намазвате го с разбит жълтък с малко олио и отгоре подреждате захаросани плодове, ядки и мокра захар. Печете 35 мин. в предварително загрята фурна на 180 градуса.

След като се охлади, го разрязвате на две части хоризонтално и го намазвате с разбита сладкарска сметана, крем шоколад или яйчен крем.

Захаросаните портокал и киви се приготвят като ги нарязвате на тънки филийки и ги поставяте във врящ сироп от 150 мл вода и 150 г захар. Варите ги без разбъркване, докато поемат всичкият сироп. Изсипвате ги в гевгир да се отцедят и ги поставяте върху хартия за печене да се охладят.

Поднесете испанския сладкиш Роскон де Рейес с плодове и пудра захар.

Източник: Sashka Dimitrova - Кулинарна мрежа

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: