Начин на приготвяне
Бобът се накисва за 24 часа. Слага се да заври, изхвърля се водата и се сипва в глинен гювеч.
Свинските гърди се режат на малки парчета и се запържват за 4-5 минути в зехтина, след което се сипват при боба.
В същата мазнина се запържва лука и заедно с нарязаните зеленчуци се добавя в гювеча. Овкусява се с подправките и разбъркваме добре.
Наливаме вода -2-3 пръста да покрие боба в гювеч и слагаме в студена фурна 30 мин. на 220 градуса, след което намаляваме на 180 градуса още 2 часа.
Десетина минути преди да е готов бобът слагаме и нарязания на ситно магданоз и стрък целина.
Желая ви приятен апетит с боба със свински гърди в гювеч.