Начин на приготвяне
Традиционните милинки са ястие от българската кухня и в зависимост от региона те се различават по вид и име. Те се приготвят от вид многолистно тесто и сирене.
Първо, пресяваме брашното. Към него прибавяме солта и захарта. След това натрошаваме маята в топлата вода и оставяме да шупне.
Разделяме белтъците от жълтъците на яйцата. Правим си кладенче в брашното и в него изсипваме белтъците и леко затопленото 200 мл прясно мляко.
Добавяме и шупналата мая. Месим върху набрашнен плот до получаването на едно меко тесто. Връщаме тестото в купата, покриваме с кърпа и оставяме да втасва за 25 мин.
Взимаме втасалото тесто и отново го размесваме леко. Разделяме го на три равни части. От едната част, разточваме много тънка кръгла кора.
Разтапяме си маслото и с малка част от него си намазваме разточената кора.
След като е намазана, хубаво я раздърпваме, като внимаваме да не се получат дупки по нея.
Взимаме малка част от сиренето и го натрошаваме върху раздърпаната кора. Сега навиваме кората като при баница. От навитата кора си отрязваме парчета с дължина около 3-4 см.
Нареждаме парченцата в тавичка с хартия за печене. Същото правим и с останалите две тестени парчета.
Покриваме тавичката с кърпа и оставяме да втасва. През това време си
Смесваме всички продукти за заливката, плюс щипка сол и хубаво ги разбъркваме.
С тази смес заливаме втасалите милинки.
Включваме фурната да загрява на 180°C.
Печем в нея най-добрите милинки със сирене до хубаво зачервяване.