Gotvach.bg»Рецепти»Сосове»Сос за месо»Испански сос със зеленчуци

Испански сос със зеленчуци

Teodora CekovaTeodora Cekova
Новак
7691k
Испански сос със зеленчуци2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
65 мин.
Порции
6
"От нас идеята за сос, а вие ще решите с какво да го поднесете"

Необходими Продукти

  • масло - 30 г
  • браш­но - 2 с.л.
  • бульон - 3 ч.ч.
  • сланина - 1 тънко резенче
  • моркови - 1 бр
  • лук - 1 глава (малка)
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • червено вино - 3 с.л.
  • дафинов лист - 1 бр
  • черен пипер - 5 - 6 зърна
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се запържва в маслото, докато стане тъмножълто на цвят. Разрежда се с 2 ч.ч. студен бульон и се вари на тих огън, като се разбърква с дървена лъжица.

Сланината се нарязва на дребни парчета, запържва се и като се зачерви, към нея се добавят нарязаните на дребно морков и лук, и подправ­ките. Пържат се до леко зачервяване.

Мазнината от пърженето се отцежда и се смесва с виното. Сместа, която се получава, се остава да ври, докато остане наполовина, и към нея се прибавят сосът и зелен­чуците.

Оставя се да ври още 30 минути на тих огън, като се отстранява пяната и се разбърква. Добавят се останалият бульон и доматеното пю­ре, подправя се на вкус със сол и се прецежда през тензух. До изстиването му сосът се разбърква от време на време.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка: