Бъркани милинки

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k24
Бъркани милинки
Снимка: Мария Симова
1 / 4
15/02/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Хайде да видим колко милинки ще си хапнете"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 1 ч.ч. топло
  • захар - 1 с.л.
  • суха мая - 5 г
  • сол - 1 щипка
  • олио - 1 с.л.
  • брашно - 240 г
  • за намазване
  • прясно мляко - 2 с.л.
  • масло - 10 г
  • пудра захар - за поръсване (по желание)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята и захарта в топлото мляко, добавете олиото и предварително пресятото брашно смесено със солта.

Разбъркайте с шпатула до еднородно тесто, покрийте със стреч фолио и оставете да втаса за 1 час.

Върху обилно поръсен с брашно плот, обърнете тестото и премесете.

Разточете тестото на кора с дебелина 0.5 см, с нож за пица разрежете по вертикала и хоризонтала на малки квадратчета.

От тях оформете малки топки и подредете в тава, постлана с хартия за печене, едно до друго, като започнете от средата.

Покрийте оформените милинки със стреч фолио и оставете за 20 минути да се отпуснат топчетата.

Намажете милинките с прясно мляко и поставете тавата в предварително нагрята на 180 °C фурна, за около 20-25 минути до златист цвят.

Извадете тавата и намажете милинките с масло и отново завийте с чиста кърпа за около 5 минути.

По желание, поръсете с пудра захар и сервирайте топли бъркани милинки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Rosi
Rosi
Количеството на брашното вярно ли е?
21.02.2022 16:37