Бобени кюфтета от шарен боб

Бобени кюфтета от шарен боб
Снимка: Антоанета Николова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
120 мин.
Порции
8
"Дайте ни възможност и ще ви почерпим с такива ароматни кюфтенца от боб, че пръстите ще си оближете"

Необходими Продукти

  • шарен боб - 500 г
  • моркови - 2 бр.
  • лук - 1 глава
  • домати - 2 средни пресни домата или 100 г домати от консерва
  • яйца - 2 бр.
  • сол
  • черен пипер
  • джоджен
  • кимион
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бобът се сварява до пълна готовност без добавена сол. Отцежда се водата от сварения боб. След това се пасира, като се оставят около една четвърт цели бобчета в сместа, за текстура.

Доматите, морковите и лукът се нарязват на ситно. Така нарязаните зеленчуци се задушават до омекване с лъжица олио (това е единствената мазнина в рецептата) и след това се смесват с боба.

Прибавят се солта и подправките и се обърква. След като сместа изстине хубаво, се разбиват яйцата и се прибавят към нея.

За пости или веган рецепта - може да се пропуснат яйцата.

На този етап сместа е сгъстена, но мека. Подгответе тава с хартия за печене (може да се наложи печене на два етапа, зависи от големината на тавата). От описаните продукти се получават около 16 средно големи зеленчукови кюфтета.

В случай че предпочитате да се оформят хубави и стегнати кюфтета, може да се досгъсти с галета или брашно до получаването на консистенция близка до лепкаво тесто, овалвате в галета и подреждате в тавата.

В случай, че предпочитате да я запазите възможно най-здравословна, оформяте кюфтетата с помощта на лъжица в тавата и поръсвате леко с галета, за да се запече отгоре.

Пекат се 10-15 минути на 220 градуса.

Бобените кюфтета от шарен боб са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: