Начин на приготвяне
Бобът се сварява до пълна готовност без добавена сол. Отцежда се водата от сварения боб. След това се пасира, като се оставят около една четвърт цели бобчета в сместа, за текстура.
Доматите, морковите и лукът се нарязват на ситно. Така нарязаните зеленчуци се задушават до омекване с лъжица олио (това е единствената мазнина в рецептата) и след това се смесват с боба.
Прибавят се солта и подправките и се обърква. След като сместа изстине хубаво, се разбиват яйцата и се прибавят към нея.
За пости или веган рецепта - може да се пропуснат яйцата.
На този етап сместа е сгъстена, но мека. Подгответе тава с хартия за печене (може да се наложи печене на два етапа, зависи от големината на тавата). От описаните продукти се получават около 16 средно големи зеленчукови кюфтета.
В случай че предпочитате да се оформят хубави и стегнати кюфтета, може да се досгъсти с галета или брашно до получаването на консистенция близка до лепкаво тесто, овалвате в галета и подреждате в тавата.
В случай, че предпочитате да я запазите възможно най-здравословна, оформяте кюфтетата с помощта на лъжица в тавата и поръсвате леко с галета, за да се запече отгоре.
Пекат се 10-15 минути на 220 градуса.
Бобените кюфтета от шарен боб са готови.