Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Гювеч»Постен пирян в гювеч

Постен пирян в гювеч

Постен пирян в гювеч
Снимка: Албена Асенова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
170 мин.
Порции
5
"Постен пирян в гювеч, с който ви желаем добър апетит!"

Необходими Продукти

  • картофи - 500 грама
  • ориз - 1 ч.ч.
  • лук - 1 глава
  • домати - 1 - 2 броя
  • магданоз - 5 - 6 стръка
  • домати - 1/2 ч.ч. смлени
  • чесън - 3 скилидки
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • чубрица - 1 с.л.
  • олио - 6 с.л.
  • оцет - 2 с.л.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Наситнете лука и го задушете в малко загрято олио. Добавете измития ориз и залейте с половин чаша вода.

Поръсете с черен пипер, чубрица и сол, гответе до изпаряване на течността, след което свалете от огъня.

Намазнете дъното на гювеч и наредете плътно картофите, нарязани на шайби. Овкусете ги с чубрица и сол, а отгоре сипете запържения ориз. Отново наредете ред картофи, поръсете с чубрица и сол.

Залейте със смлени домати. Наредете пресните домати, също нарязани на шайби. Посолете и сипете малко олио.

Налейте вода, която трябва да покрие последния ред картофи. Сложете във фурната и включете на 180 градуса.

Печете ястието до готовност на зеленчуците - около 90 минути.

Полейте с предварително смесените пасирани чеснови скилидки и наситнения маданоз.

Постният пирян в гювеч е много вкусен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: