Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Карантия»Пастет»Пастет от дробчета с лук и моркови

Пастет от дробчета с лук и моркови

В кухнята с БениВ кухнята с Бени
Мастър Шеф
4067186
Пастет от дробчета с лук и моркови
Снимка: В кухнята с Бени
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
3
"Пастет от пилешки дробчета за една вкусна закуска"

Необходими Продукти

  • пилешки дробчета - 500 г охладени
  • лук - 1 голяма глава /на дребно/
  • моркови - 1 средно голям /настърган на едро/
  • краве масло - 50 г и 2 с.л. олио
  • кимион - ¼ ч.л. млян
  • риган - 1 ч.л. сух
  • черен пипер - малка щипка млян
  • мащерка - 3 клонки свежа или суха
  • чесън - 2 големи скилидки /пресовани/
  • морска сол - на вкус /фино смляна/
  • сметана - 130 мл течна млечна за готвене
  • краве масло - 60 г
  • прясна мащерка - стръкчета
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Дробчетата почистих от ципи и жилки, измих и посолих. Оставих ги в купа за 30 минути, за да пуснат евентуалната кръв, която съдържат, след което ги измих добре и отцедих.

В широк и дълбок тиган /моят е с керамично покритие/ загрях маслото и олиото. Сложих лука и моркова и посолих. Готвих на 5 от 6 степени на моята печка, докато омекнаха и морковът си пусна красивия цвят.

Добавих клонките мащерка, сухия риган, кимиона и черния пипер. Когато след по-малко от минута си пуснаха ароматите, добавих пресованите скилидки чесън и след 20 секунди и дробчетата.

Разбърках и готвих около 10 минути, през които периодично ги обръщат, за да се запържат равномерно. Важно е да не станат твърди, но и да не са сурови. За проба разрязах едно от по-едрите дробчета.

Малко преди да са готови, ги посолих и след малко добавих течната сметана. Готвих, докато завряха отново и още половин минута след това.

Отстраних от котлона, извадих стръкчетата мащерка и прехвърлих в подходящ дълбок съд, в който пасирах до гладък пастет.

За целта ползвах пасатор. Разпределих сместа в три малки съда от по около 250 г.

В съд разтопих маслото и го пържих за няколко секунди. Върху загладената повърхност на пастетите сложих по две стръкчета мащерка и полях с маслото.

Оставих, първо, да се охлади на стайна температура, а след това прибрах в хладилник, където трябва да престои поне 5 часа, преди да се хапва. Докато престоява сместа допълнително се стяга.

Аз не обичам твърде гъст пастет, но ако вие предпочитате такава консистенция, добавете 120 мл сметана.

Съхранявам пастета в хладилник за не повече от 2-3 дни. За по-дълъг период не съм сигурна, че пастет от дробчета с лук и моркови ще е добър за консумация.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: