Начин на приготвяне
Използвах средиземноморска риба Бакалар или наречена още Треска, Мерлуза. Можете да приготвите рецептата с бяла риба по ваш избор.
Рецептата е изклучително вкусна и здравословна, можете да приготвите бялата риба само с домати, каперси и маслини по сицилиански.
Включете фурната и я оставете да се загрее до 180 ℃. Поставете хартия за печене върху тавата за печене.
Нарежете доматите на по-едри кубчета или резенчета, а тиквичките на средно дебели кръгчета, морковите на кръгчета. Отстранете семките на пипера и нарежете на ивици или кръгчета, както ви е удобно. На маслините извадете костилките и след това ги нарежете.
Подредете рибните филета, доматите, тиквичките, пипера и морковите в тавата. Върху тях поръсете нарязаните маслини и каперси. Поръсете с малко сушен риган, чесън на прах, сол и черен пипер. Поръсете с малко зехтин и внимателно разбъркайте зеленчуците.
Печете рибата около 20 минути, т. е. докато зеленчуците омекнат и рибните филета се изпекат.
Сервирайте с пълнозърнест ориз, киноа или печени картофи по желание.
Средиземноморската риба със зеленчуци е много вкусна.