Начин на приготвяне
Размиваме маята в затопленото прясно мляко, прибавяме захарта и оставяме да втаса. Разтваряме содата в киселото мляко и прибавяме солта.
Замесваме тесто от разбитите 2 яйца и 1 белтък (жълтъка отделяме за намазване), втасалата мая, сместа с кисело мляко, 1 непълна бутилка газирана вода и брашното. Полученото тесто оставяме да втаса до удвояване на обема.
Разделяме тестото на 3 части, като от всяка една част правим по 3 топки.
Разтопяваме на слаб огън свинската мас и маслото заедно. Разточваме всяка една топка на правоъгълна кора.
Върху омазнена повърхност разстиламе първата кора и я поръсваме с разтопена мазнина и натрошено сирене. Върху нея разстиламе още 2 кори - по същия начин, като и върху 3-тата кора слагаме мазнина и сирене. Така приготвените 3 кори навиваме на руло.
По същият начин разстиламе и другите кори от тестото, като накрая получаваме навити 3 рула.
Готовите рула навиваме на спирала и ги слагаме в омаслена тава да втасат.
Разбиваме жълтъка с малко олио и намазваме втасалия тутманик.
Печем в умерено нагрята фурна за около 1 час и след като извадим тутманика го покриваме с кърпа за 15 минути.
Коментари