Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Тутманик по ихтимански

Тутманик по ихтимански

Maria KostoffMaria Kostoff
Помощник Готвач
328327
Тутманик по ихтимански1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8-10
"Причина номер 1 да станете събота рано сутринта - да приготвите за семейството си разкошен тутманик по ихтимански"

Необходими Продукти

  • брашно - 800 г
  • извара - 400 г
  • масло - 200 г краве
  • кисело мляко - 250 г
  • мая - 20 г
  • захар - 5 г
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се размива в малко топла вода. Добавят се захарта и 4-5 с.л. брашно. След като втаса, маята се изсипва в кладенче, приготвено от двойно пресятото брашно. Омесва се тесто, като от време на време, ако е необходимо се прибавя хладка вода.

Тестото се оставя да почине. След 20-тина минути тестото се разделя на 4 топки, от които се разточват кори, които се поставят една върху друга в намазана с краве масло тава. Корите се ръсят с разтопеното краве масло и изварата.

Тутманикът се разрязва, залива се с киселото мляко и се пече в умерена фурна до зачервяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
55
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

криса
криса
не се залива само с кисело мляко,защото ще стане като пресечено отгоре,към него винаги се добавя или яйце или нещо друго.Вярно е,че снимките не винаги са адекватни,виждала съм еднакви снимки за различни рецепти затова просто следвайте рецептите и оформяйте както ви идва отвътре.
26.06.2013 09:30
Таня
Таня
Наистина много често снимките в този сайт изъбщо не отговарят на това за което пишат. За да се получи като снимката, трябва всички кори като се наръсят с разтопеното масло и изварата, слагат се една върху друга, навиват се на руло, като едновременно леко се разтегля от двата краища. Тогава се режат парчета от него и се поставят в тавата с отрязаното нагоре /като пънчета/ Трябва от тези мерки да излязат около 12 -13 пънчета.Никога не съм чувала този род рецепти да се заливат с кисело мляко преди запичане, а с жълтък.
21.06.2013 20:09
дария
дария
В тавата тутманика няма нишо общо с написаната рецепта.Погледнете изпечения тутманик е направен на охлюви съвсем по друг начин....
18.05.2013 01:01