Начин на приготвяне
В част от топлата вода разтворете маята и захарта, добавете 2 с.л. от брашното и разбъркайте, оставете на топло да втаса. В голям съд пресейте брашното добавете солта и разбъркайте. Прибавете разбитите с вилица яйца, олиото и закваската, замесете меко тесто, завийте със стреч фолио и оставете на топло за 30 минути да втаса.
Втасалото тесто, разделете на три равни части. Всяка част разделете на 5 оформени топки т.е. на 3 места по 5 топки, завийте ги с чиста кърпа и оставете да се отпуснат за 5 минути.
През това време в съд натрошете сиренето и отделно в друг съд смесете меките масло и мас.
Вземете една от първите пет топки и разточете на лист колкото чиния, намажете с част от меката мазнина, втори лист върху него и отново мазнина, така процедирате с всичките 5 топки, но последната не мажете.
Разточете всички заедно на по-голям лист с диаметъра на тавата 32 см, поставете листа в намазана с мазнина тава, намажете разточения лист с мазнина и поръсете половината натрошено сирене.
Така процедирате и с останалите 10 топки тесто, в същия ред. Натиснете с длани добре тутманика отгоре и намажете с останалата мазнина. Нарежете го на квадратни, правоъгълни, ромбоидни парчета, намажете с разбитото яйце и поръсете със сусама.
Оставете на топло за 30 минути, печете в предварително нагрята фурна на 200 градуса за първите 10 минути, а после на 180 градуса до готовност.
Коментари