Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Копишмиде – лесен тутманик по македонски

Копишмиде – лесен тутманик по македонски

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Копишмиде – лесен тутманик по македонски
Снимка: Мария Симова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
75 мин.
Порции
12
"Знаете как е - що е маке, все е вкусно. Опитайте сега и този уникален македонски тутманик"

Необходими Продукти

  • брашно - 800 г
  • яйца - 2 бр.
  • олио - 130 мл
  • вода - 300 мл топла
  • сол - 2 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • мая - 42 г прясна
  • още
  • сирене - 300 г за пълнеж
  • масло - 80 г меко
  • мас - 80 г мека
  • яйца - 1 бр. за намазване
  • сусам - 10 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В част от топлата вода разтворете маята и захарта, добавете 2 с.л. от брашното и разбъркайте, оставете на топло да втаса. В голям съд пресейте брашното добавете солта и разбъркайте. Прибавете разбитите с вилица яйца, олиото и закваската, замесете меко тесто, завийте със стреч фолио и оставете на топло за 30 минути да втаса.

Втасалото тесто, разделете на три равни части. Всяка част разделете на 5 оформени топки т.е. на 3 места по 5 топки, завийте ги с чиста кърпа и оставете да се отпуснат за 5 минути.

През това време в съд натрошете сиренето и отделно в друг съд смесете меките масло и мас.

Вземете една от първите пет топки и разточете на лист колкото чиния, намажете с част от меката мазнина, втори лист върху него и отново мазнина, така процедирате с всичките 5 топки, но последната не мажете.

Разточете всички заедно на по-голям лист с диаметъра на тавата 32 см, поставете листа в намазана с мазнина тава, намажете разточения лист с мазнина и поръсете половината натрошено сирене.

Така процедирате и с останалите 10 топки тесто, в същия ред. Натиснете с длани добре тутманика отгоре и намажете с останалата мазнина. Нарежете го на квадратни, правоъгълни, ромбоидни парчета, намажете с разбитото яйце и поръсете със сусама.

Оставете на топло за 30 минути, печете в предварително нагрята фурна на 200 градуса за първите 10 минути, а после на 180 градуса до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
54
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Стоянка  Русенова
Стоянка Русенова
Извинявам се ,но вместо да натисна 5 за оценка , натиснах 4 .Ако може да се изтрие .
20.03.2017 09:54
2
1