Начин на приготвяне
Бобът се накисва във вода за 8 часа със содата бикарбонат и след това се измива. Слага се в тенджерата под налягане и се покрива със студена вода.
Тенджерата се затваря с капака и се слага на котлона. Щом парата се вдигне, се засичат 5 минути и се дърпа от котлона.
Щом налягането спадне, тенджерата се отваря, водата се излива и се налива нова.
Добавят се в тенджерата нарязаните на ситно червена чушка, морков, праз лук, чесън, пащърнак, целина, цялата сушена чушка и 3 с.л. олио. Захлупва се с капака и се вари след вдигането на налягането за 15 - 20 минути, след което се дърпа от котлона.
Запръжката се приготвя, като в тиган с 6 с.л. олио се задушава нарязаният на ситно лук, добавя се брашното, червеният пипер и 1 - 2 черпака зеленчуков бульон от тенджерата с боба.
Разбърква се и щом сместа се хомогенизира, запръжката се прехвърля в тенджерата с боба.
Добавят се сол и подправки на вкус (чубрица, джоджен, девесил, босилек) и се оставя да покъкри на умерен котлон за около 10 минути.
Щом се дръпне от котлона, бобената чорба се поръсва със ситно нарязания магданоз.
Да ви е сладко с моята боб чорба в тенджера под налягане!