Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Боб Чорба»Бобена супа в тенджера под налягане

Бобена супа в тенджера под налягане

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k8k7
Бобена супа в тенджера под налягане
Снимка: Зори
1 / 6
11/03/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6
"За да сготвите бързо боб, ви трябва тенджера под налягане"

Необходими Продукти

  • боб - 300 г
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • моркови - 1 бр.
  • чушки - 1 бр. червена
  • чушки - 1 бр. сушена
  • чесън - 1 скилидка
  • праз лук - 1 стрък
  • целина - 50 г
  • пащърнак - 50 г
  • подправки на вкус
  • чубрица - 1 с.л.
  • джоджен - 1 с.л.
  • босилек - 1 ч.л.
  • девесил - 1/2 ч.л.
  • магданоз - 1 връзка
  • за запръжката
  • лук - 1 глава кромид
  • брашно - 1 ч.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • олио - 6 с.л.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бобът се накисва във вода за 8 часа със содата бикарбонат и след това се измива. Слага се в тенджерата под налягане и се покрива със студена вода.

Тенджерата се затваря с капака и се слага на котлона. Щом парата се вдигне, се засичат 5 минути и се дърпа от котлона.

Щом налягането спадне, тенджерата се отваря, водата се излива и се налива нова.

Добавят се в тенджерата нарязаните на ситно червена чушка, морков, праз лук, чесън, пащърнак, целина, цялата сушена чушка и 3 с.л. олио. Захлупва се с капака и се вари след вдигането на налягането за 15 - 20 минути, след което се дърпа от котлона.

Запръжката се приготвя, като в тиган с 6 с.л. олио се задушава нарязаният на ситно лук, добавя се брашното, червеният пипер и 1 - 2 черпака зеленчуков бульон от тенджерата с боба.

Разбърква се и щом сместа се хомогенизира, запръжката се прехвърля в тенджерата с боба.

Добавят се сол и подправки на вкус (чубрица, джоджен, девесил, босилек) и се оставя да покъкри на умерен котлон за около 10 минути.

Щом се дръпне от котлона, бобената чорба се поръсва със ситно нарязания магданоз.

Да ви е сладко с моята боб чорба в тенджера под налягане!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: