Gotvach.bg»Рецепти»Пица»Пълнозърнеста пица с лук и сирене Рикота

Пълнозърнеста пица с лук и сирене Рикота

Maria  TonchevaMaria Toncheva
Новак
6302k3k
Пълнозърнеста пица с лук и сирене Рикота1 / 2
10/01/2014
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
1 мин.
Общо
26 мин.
Порции
1 пица (30 см)

Необходими Продукти

  • Тесто
  • мая - 7 г, суха, или 30 г прясна
  • захар - 1 ч.л.
  • вода - 1/2 ч.ч. (125 мл), топла + допълнително при необходимост
  • брашно - 1 2/3 (250 г), обикновено
  • брашно - 1 1/3 (200 г), пълнозърнесто
  • сол - 1/8 ч.л.
  • Плънка
  • лук - 2 глави, на тънки филийки
  • зехтин - 6 с.л.
  • сол - 1/8 ч.л.
  • вода - 3 с.л.
  • рикота - 3/4 ч.ч. (180 г)
  • магданоз - нарязан на ситно
  • майорана - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тесто: Маята и захарта се разтварят в топла вода и се оставя встрани, докато шупне. Пресяват се двата вида брашно и солта в голяма купа. Прибавя се сместа с мая и достатъчно топла вода, за да се получи твърдо тесто.

Меси се върху набрашнен плот, докато тестото стане гладко и еластично. Оформя се на топка и се поставя върху купа, намазана с растително масло. Оставя се да втаса около 1 час на топло.

Фурната се загрява предварително до 220 градуса. Маже се форма за печене на пица с диаметър 30 см. След като тестото е втасало, се разплесква в приготвената форма. Оставя се за още 30 мин. да престои.

Плънка: Лукът се запържва в 4 с.л. от зехтина в голям тиган. Поръсва се със сол и се държи на огъня, докато омекне. Добавя се 3 с.л., за да не изгори.

Тестото се надупчва с вилица и върху него се разстила сиренето, лукът и останалият зехтин. Пече се около 25 мин., или докато пицата стане златистокафява. Поръсва се магданозът и майораната.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка: