Тутманик с брашно от лимец

23/02/2018
"Здравето започва от кухнята, затова вече ще правим тутманик само с брашно от лимец "
Приготвяне25 мин.
Готвене30 мин.
Общо55 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
11 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 443
  • Преглеждания за месеца40
  • Преглеждания за седмицата5
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена11

Необходими Съставки

  • брашно от лимец - 500 г.
  • брашно - 2 - 3 с.л. бяло +за доизмесване и поръсване на плота
  • мая - 25 г жива
  • вода - 240 мл леко затоплена
  • кисело мляко - 2 - 3 с.л. цедено
  • яйца - 3 бр.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • олио - 4 с.л.
  • мас - 6 - 7 с.л. разтопена
  • сирене - 250 г краве или овче
  • масло - 15 г.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Разтворете маята в леко затоплената водичка заедно със захарта и 2 с.л. бяло брашно. Оставете за 5-6 минути докато шупне.

2. Лимецовото брашно поставете в купа и направете кладенче, в което сипете олиото двете яйца- леко разбити, киселото мляко и втасалата вече мая. Първоначално бъркайте с лъжица до съединяване на всички съставки. Тестото ще започне да се отделя от стените на купата - то ще прилича на гъста паста.

Прехвърлете го на набрашнен плот и ръсвайки по малко брашно, доомесете докато стане еластично и нелепнещо, но в същото време меко и приятно. Към края на месенето добавете и солта.

3. Топвайте ръцете си в разтопената мас и разделете на 6-7 топки, които разточвайте или разтегляйте с пръсти на сравнително тънки кори.

Всяка от тях поставяйте директно в тавичката, в която ще печете (намазнена или покрита с хартия за печене). Намазвайте с останалата мас, ако е нужно си добавете още, и разпределяйте от сиренето смесено с белтъка на последното яйце между всяка кора.

4. Покрийте с чиста кърпа тавичката и оставете да втаса за около един час или до удвояване на обема.

5. Бухналия тутманик намажете с жътъка, разбит с малко прясно мляко или вода, и изпечете в загрята на 175 градуса фурна за около 30 минути или до суха клечка.

Докато е топъл намажете със ароматно масло, за да придобие по- апетитен вид и твърдата коричка да омекне.

Малко по-здравословен вариант на познатият ни тутманик, който по нищо не отстъпва на този приготвен от бяло пшенично брашно. Не е така пухкав, но със сигурност - вкусен. Оформянето може да направите и по ваше предпочитание.

Добър апетит!

Рейтинг

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар