Gotvach.bg»Рецепти»Снакс»Солети»Хрупкави солети за парти

Хрупкави солети за парти

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k3k3
Хрупкави солети за парти
Снимка: Ivelina
2 / 3
22/03/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
45 мин.
Порции
6
"Какво е парти без хрупкави солети? - Ще ви кажем - не толкова вкусно!"

Необходими Продукти

  • брашно - 400 г
  • вода - около 250 мл топла вода
  • бирена мая - 20 г
  • сол - 10 г
  • зехтин - 40 г
  • сусам - 100 г
  • мед - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се натрошава в чаша, добавя се мед, малко топла вода и се разбърква с чаена лъжичка. Оставете да почине за около 10 минути.

Пресейте брашното в голяма купа, добавете около 1/3 от сусама и разбъркайте.

Сложете брашното в купа и направете кладенче, налейте водата с маята и олиото в центъра и добавете щипка сол върху брашното, без да влиза в пряк контакт с маята.

Започнете да работите със съставките, като постепенно смесвате останалата вода, след което ги прехвърлете върху дъска за сладкиши и месете дълго време с ръце, докато се получи компактна и доста мека смес; оформете питка и я покрийте с кърпа.

Сложете в изключена фурна при включена светлина, поставете тенджера с вряща вода на дъното на фурната и оставете тестото да втаса за около 2 часа, докато се удвои. Или 3 часа в стаята, покрити с кърпа.

Вземете тестото обратно и го омесете внимателно, без да го натискате силно и само, няколко секунди, след което го обърнете върху набрашнената работна повърхност и го разточете с точилка, образувайки правоъгълник с дебелина около 5 мм.

Нарежете ленти с ширина около 5 мм и дължина около 20 см с гладък нож, след което ги разточете много внимателно по повърхността с дланите на ръцете си, без да ги стискате, за да станат по-цилиндрични нашите хрупкави солети.

В голяма купа се налива студена вода; в тава сложете останалия сусам.

Потопете една лента във водата, веднага я оваляйте в сусама и след това я поставете върху тавата на фурната, покрита със специална хартия.

Продължете по този начин с всички останали ленти, като ги поставите на разстояние една от друга домашните гризини.

Поставете в предварително загрята фурна на 200°C (статична функция) за около 15-20 минути, като внимавате да не потъмнеят много.

Оставете ги да изстинат и сервирайте с красива панделка за всеки или във висока чаша. Поднесете с чашка вино или бира и се насладете.

Съвет: Хрупкави солети за парти съхранявайте няколко дни, затворени в найлонов плик за храна.

Забележка: 10 минути почивка + 2 часа втасване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: