Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Неизсъхващ козунак

Неизсъхващ козунак

Марина НордМарина Норд
Готвач
3k3k27
Неизсъхващ козунак
Снимка: Borislava Dimitrova
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
300 мин.
Общо
325 мин.
Порции
20
"Смятаме, че човекът, който е измислил незасъхващия козунак, заслужава Нобелова награда за кулинария"

Необходими Продукти

  • брашно - 2, 5 кг
  • прясно мляко - 400 мл
  • мед - 1 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • масло - 125 г
  • мая - 3 кубчета
  • захар - 300 г
  • яйца - 15 бр.
  • стафиди - 1 ч.ч.
  • бадеми - 1 ч.ч. (натрошени)
  • за намазване
  • масло - 2 с.л.
  • за поръсване
  • захар - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Чаша и половина от брашното се залива с горещото прясно мляко. Добавят се солта, 2 с.л. масло и медът. Разбърква се и след като изстине леко, се добавя маята, разтворена в половин чаша топла вода. Добавят се 2 супени лъжици захар и всичко се разбърква. Оставя се да втаса за 40 минути.

Жълтъците се разбъркват със захарта до побеляване. Белтъците се бият на сняг. Жълтъците се смесват с белтъците и с втасалата мая. Добавя се разтопеното масло и останалото брашно. Омесва се меко тесто. Добавят се стафидите, предварително заляти с гореща вода и след това отцедени.

Добавят се и бадемите. Тестото се оставя за 2 часа да втаса и се омесва отново. В постлани с хартия за печене форми се слагат козунаците. Тестото трябва да заема по-малко от половината от височината на формата. Козунаците втасват още 1 час, намазват се с масло, поръсват се със захар и се пекат на 200 градуса около 1 час.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Borislava Dimitrova
Borislava Dimitrova
Страхотна рецепта. Децата много харесаха козунака
18.04.2018 13:16
marcheva14
marcheva14
По принцип не работя рецепти , които нямат качени собствени снимки, но тази рецепта на "Неизсъхващ козунак" все ме караше нещо да я поглеждам. Много пъти я четох и все я оставях във времето, но днес реших , че ще я приготвя за да разбера дали наистина този козунак е "неизсъхващ". Времето до края на седмицата ще покаже. Като даденото количество е много голямо и го разделих на три и се получи козунак с около 1 кг и 300 г. Работила съм го изцяло в миксер. В рецептата забелязах, че не е посочен никакъв аромат , а по принцип в козунак се добавя лимонова кора, портокалова кора, ванилия, ром , така че аз от себе си ги добавих, но също така захарта е малко като грамаж и трябваше да добавя още , може би около 300 г което е мой пропуск, но спазвах рецептата така както е зададена, но ако реша да го направя за Великден вече ще зная. Бадемите които се добавят са необелени, което също ме дразни и при повторно изпълнение ще добавя бланширан бадем. Интересното при тази рецепта е това, че течността е малко, но тя тук се допълва от разбитите на пяна жълтъци и разбитите на сняг белтъци. Консистенцията на тестото е мека, фина и пухкава, не е сбит. Тъй като работя всякакви видове козунаци от много години, било класически, с Маскарпоне и сметана, със заквасена сметана, с Дулсе де Лече и т.н. имам определено поглед и мога да преценя всяка една рецепта, а и съм пуснала достатъчно снимки и рецепти на работени от мен такива рецепти. Тази рецепта е добра, но , и имам забележки относно изпълнението ѝ .
PS Не мога да разбера, а го забелязвам определено при някои потребители, кулинари, как така пускат рецепти на които нямат качени собствени снимки, което ми говори, че дадена рецепта е само преписана от някъде и напечатана, а може и да е защото имат вече висок ранг и само преписват рецептите от кулинарни сайтове и ги пускат, не знам....
Благодаря за споделената рецепта.
26.02.2017 23:30
2