Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Солен пай»Пикантен пай с патладжани

Пикантен пай с патладжани

Maria  TonchevaMaria Toncheva
Новак
6302k
Пикантен пай с патладжани1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • Тесто
  • брашно - 1 1/3 ч.ч. (200 г)
  • сол - 1/3 ч.л.
  • масло - 6 с.л.
  • яйца - 1 бр., разбито
  • пармезан - 3/4 ч.ч.
  • Плънка
  • патладжани - 500 г, по дължина, нарязани
  • чери домати - 150 г.
  • маслини - 50 г, черни, без костилки
  • яйца - 3 бр.
  • сметана - 3/4 (180 мл)
  • босилек - 1 с.л.
  • джоджен - 1 с.л.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тесто: Брашното се пресява и солта в средно голяма купа. Добавят се маслото, яйцето и половината от пармезана и се омесва гладко тесто. Оформя се гладко тесто, покрива се с восъчна хартия и се изстудява в хладилника за един час.

Фурната предварително се загрява до 200 градуса. Маже се с масло форма за печене на пай с диаметър 23 см. Тестото се разточва на кора, дебела 5 мм, върху набрашнен плот. След това се разстила върху приготвената му форма, като се подрежат стърчащите краища и се надупчва повърхността с вилица. Оставя се в хладилника за 15 мин.

Патладжаните се запичат на грил-тиган за 15 мин. или докато омекнат. Подреждат се филийките на патладжаните върху тестената основа. Запълват се празнините с чери-доматчетата и маслините. Разбиват се яйцата, сметаната, останалият пармеза, босилекът и джодженът в голяма купа. Поръсва се със солта и черния пипер. Сместа се прехвърля върху патладжаните и доматите. Пече се 20-30 мин., докато стане златистокафяво.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
33
20
10
Дай твоята оценка: