Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Уникално вкусен козунак

Уникално вкусен козунак

Дони НикиДони Ники
Иноватор
3705k1k2k3
Уникално вкусен козунак
Снимка: Дони Ники
1 / 5
05/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
8
"Ако не ни вярвате, че е уникално вкусен, просто си пригответе този козунак"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • жълтъци - 4 бр.
  • прясно мляко( топло) - 300 мл
  • мая - 42 г
  • захар - 3 с.л.
  • брашно - 4 с.л.
  • фанта портокал - 150 мл
  • олио - 50 мл
  • захар - 250 г
  • брашно за козунак - 1.200 (+ - )
  • масло - 200 г
  • кората на 1 лимон
  • есенция
  • за декорация
  • белени бадеми
  • захар за поръсване - 50 г
  • вода - 1 с.л.
  • За намазване
  • яйце - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се сипва топлото прясно мляко с маята, захарта и брашното, разбъркват се и се оставят, докато маята се активира.

В купата на планетарния миксер се разбиват яйцата със захарта, олиото, фанта портокала, есенцията, кората на лимона и активирана смес с маята.

Започва добавянето на брашното, трябва да се получи гладко, нелепнещо тесто.

В торба се слага готовото тесто за козунак, което леко се намазнява, за да не залепне по торбата. Оставя се за 60 минути на топло. Когато е удвоило обема си, започва да се добавя мазнината, постепенно се втрива, с месене, разтягане, до пълното усвояване на маслото.

После отново в торбата за 2 часа на топло. Обемът се утроява.

После започва оформянето на козунаците. Поставят се в подходящи съдове - високи, за да има накъде да втасват. На дъното се слага хартия за печене.

Намазват се с яйце и прясно мляко. Слагат се във фурната на 50°C за около 40 минути, докато втаса за трети път. Когато втасат, отново се намазват с яйчената смес, набождат се бадемите.

Пекат се на 170°C, първо, на долен реотан, козунакът се покрива с фолио отгоре, на дъното на фурната се слага тавичка с вода, за да се получи пара.

След около 40 минути се маха фолиото и се включва и горния реотан. Проверя се с дървено шишче - когато излиза сухо, великденският козунак е готов.

Още топъл се поръсва предварително навлажнената и кристализирала захар - уникално вкусен козунак.

Бон Апети!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: