Пълнени домати с ориз

Maria  TonchevaMaria Toncheva
Новак
6301k3k
Пълнени домати с ориз2 / 2
21/01/2014
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • домати - 8 бр.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • зехтин - 6 с.л.
  • лук - 1 глава, на ситно
  • чесън - 1 скилидка
  • ориз - 1 ч.ч. (200 г)
  • джоджен - 3 с.л.
  • магданоз - 1 с.л., на ситно
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изгребват се горните, вътрешни части на доматите с лъжица, която се запазва. Доматите се посоляват във вътрешната им част и се слагат в гевгир, обърнати надолу за 30 мин.

Фурната се се загрява предварително до 190 градуса. Приготвя се голяма тава за печене. Лукът се запържва с 4 с.л. от зехтина на умерена температура около 10 мин. Добавя се чесънът и запазената вътрешна част от доматите.

Държи се на огъня около 15-20 мин., докато сосът се намалее. Поръсва се със сол и пипер. Оризът се вари в подсолена, вряща вода около 10 мин., докато почти омекне. Изцежда се добре и се добавя към соса. Държи се на огъня около 5 мин.

Отстранява се от котлона и се оставя да се охлади. Поръсва се с джоджен и магданоз и 1 с.л. от зехтина. Доматите се пълнят, похлупват се с горните им части и се редят в тавата за печене. Поръсват се със зехтин. Държат се във фурната около 35-40 мин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: