Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Пълнени домати»Ретро пълнени домати с кайма и ориз

Ретро пълнени домати с кайма и ориз

Ретро пълнени домати с кайма и ориз
Снимка: Албена Асенова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6
"Порция от два сочни пълнени домата, гарнирани с подходящ чеснов сос"

Необходими Продукти

  • домати - 10 бр.
  • лук - 1 глава
  • чесън - 1 скилидка
  • олио
  • кайма - 300 г смес
  • ориз - 1 ч.ч.
  • сол
  • чубрица - 1 с.л.
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отрязва се горната част на доматите като капачета. Издълбават се и се обръщат надолу, за да се отцедят.

В дълбок тиган се запържват в малко мазнина нарязаният на ситно лук и чесън. Слага се каймата и се раздробява с помощта на вилица.

Готви се, докато побелее и стане на трохи, след което се прибавя измитият ориз и чаша вода.

Плънката се разбърква периодично, овкусява се със сол, чубрица и черен пипер.

Накрая се прибавя издълбаната част от доматите, предварително накълцана. Щом оризът набъбне и поеме водата, плънката се дръпва от котлона.

Всеки домат се напълва, а отгоре се поставя отрязаното капаче.

Пълнените домати с ориз се нареждат в намазнена тавичка, в която се наливат около две чаши и половина вода.

Слагат се във фурната и ретро пълнени домати с кайма и ориз се пекат на 200 °C за около час или до готовност на ориза.

С тези продукти можете също да си приготвите и домати с ориз на фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: