Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Кифлички»Домашни кифли за закуска със сладко и локум

Домашни кифли за закуска със сладко и локум

Домашни кифли за закуска със сладко и локум
Снимка: Стоянка Русенова
3 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
35
"Домашни кифли със сладко и локум - любимата закуска"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 150 г
  • захар - 70 г
  • суха мая - 7 г
  • мас - 3 с.л + 1 за доомесване
  • брашно - 500 г
  • лимон - 1/2 кора настъргана
  • ванилия - 1 бр.
  • сладко
  • локум - за пълнеж
  • белтък - 1 бр. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тези любими кифли за закуска маята си разтваряме в част от затопленото мляко.

Към тях добавяме 1 с.л. захар, 2 с.л. брашно.

Тази смес разбиваме добре и оставяме на страна, докато шупне.

Захарта, която е останала, разтваряме в млякото, добавяме мазнината и яйцата и отново разбъркваме.

Брашното пресяваме и поставяме в дълбок съд.

Към него се добавят ванилията, лимоновата кора и си правим кладенче.

Първо, сипваме шупналата мая, след това и всичко останало.

Замесваме си гладко тесто.

След като е готово, започваме да си добавяме останалата мазнина, като си топваме ръцете и така месим тестото, докато го поеме.

Оставяме готовото тесто да втаса, докато удвои обема си.

Когато вече е втасало, премесваме малко върху набрашнен плот и разделяме на четири части.

Всяка част разточваме на кора с дебелина около 3 мм и отново разделяме на 12.

На всяко парче от едната страна нарязваме разрези а от другата страна поставяме локум или сладко по ваш избор

Подреждаме домашните кифли в тава върху хартия за печене и оставяме отново да втаса .

Преди да поставим в печката, намазваме с разбитият белтък и тогава печем.

Печем домашни кифли за закуска със сладко и локум в загрята фурна на 180 °C без вентилатор за 20 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: