Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Солено руло»Пролетно Руло Уелингтън

Пролетно Руло Уелингтън

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Пролетно Руло Уелингтън
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 12
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
110 мин.
Порции
12
"Пролетно Руло Уелингтън - не трябва да сте Мастършеф, за да го направите, защото вече имате рецептата"

Необходими Продукти

  • бутертесто - 275 г
  • яйце - 1 бр. малко
  • ПЛЪНКА
  • лапад - 150 г
  • кейл - 50 г (тегло на почистени от дръжките листа)
  • пресен лук - 150 г
  • моркови - 2 бр. големи
  • картофи - 2 бр. средни до големи (сладък или обикновен картоф)
  • магданоз - 15 г
  • пълнозърнест хляб - 2 филийки
  • зехтин - около 7 с.л.
  • кедрови ядки - 3 с.л.
  • кестени - около 100 г (по желание)
  • кралска печурка - 260 г
  • лимон - 1 бр.
  • масло - 15 г
  • чесън - 2 големи скилидки
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете с приготвяне на плънката за това вкусно и празнично бутерруло:

Нарежете филийките пълнозърнест хляб на кубчета или ги накъсайте. Запечете ги, за да стана хрупкави, и залейте с 5 лъжици зехтин екстра върджин. Оставете настрана да престояват и поемат зехтина.

Обелете картофите и морковите, натежете ги на кубчета (морковите може и на кръгчета) и изпечете с малко мазнина в тавичка, покрита с хартия за печене. Също така може и да сварите зеленчуците и след това да ги нарежете.

Измийте и накълцайте пресния лук, лапада и кейла и ги задушете до омекване с малко сол и 2-3 лъжици зехтин.

След около 7-8 минути дръпнете от огъня и прехвърлете в цедка. Оставете да поизстинат и да се отцедят хубаво от течността, която са отделили при задушаването.

След като зелениите и лукът са готови, ги сложете при другите зеленчуци. Прибавете и хляба, кедровите ядки, накълцания магданоз, сол и черен пипер. По желание може да добавите и сварени кестени към плънката, но тогава трябва да намалите количеството на картофите.

Идва ред на другата част от плънката:

За нея смелете в блендер фино обелени корички от 1 малък лимон (само жълтата част) заедно с почистените гъби, маслото и чесъна. Не трябва да стават на каша, а на много ситни парченца. Задушете тази смес за около 5 до 7 минути, след това отцедете и смесете с малко сол и сок от лимон.

За да сглобите това руло Уелингтън, направете следното:

Разстелете една правоъгълна кора бутертесто с размери 30 на 40 см и дебелина от 5 мм. Може да отрежете в единия край (лъсия) лента, която да ви послужи за украса.

Разпределете от гъбената паста, оставяйки по 3.5-4 см от всички краища. В средата на дълга ивица сложете плънката притискайки, за да остане на купчинка.

Завийте с тестото, като хубаво запечатате краищата и украсете с изрязаната лента, която служи и да прикриете някой дефект, ако на места тънкото тесто се е скъсало.

Намажете с разбито с малко сол яйце и печете на 180 °C в предварително загрята фурна за около 40 минути или до златист загар.

Сервирайте пролетно руло Уелингтън, докато е топло.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
56
41
30
20
10
Дай твоята оценка: