Начин на приготвяне
Започнете с приготвяне на плънката за това вкусно и празнично бутерруло:
Нарежете филийките пълнозърнест хляб на кубчета или ги накъсайте. Запечете ги, за да стана хрупкави, и залейте с 5 лъжици зехтин екстра върджин. Оставете настрана да престояват и поемат зехтина.
Обелете картофите и морковите, натежете ги на кубчета (морковите може и на кръгчета) и изпечете с малко мазнина в тавичка, покрита с хартия за печене. Също така може и да сварите зеленчуците и след това да ги нарежете.
Измийте и накълцайте пресния лук, лапада и кейла и ги задушете до омекване с малко сол и 2-3 лъжици зехтин.
След около 7-8 минути дръпнете от огъня и прехвърлете в цедка. Оставете да поизстинат и да се отцедят хубаво от течността, която са отделили при задушаването.
След като зелениите и лукът са готови, ги сложете при другите зеленчуци. Прибавете и хляба, кедровите ядки, накълцания магданоз, сол и черен пипер. По желание може да добавите и сварени кестени към плънката, но тогава трябва да намалите количеството на картофите.
Идва ред на другата част от плънката:
За нея смелете в блендер фино обелени корички от 1 малък лимон (само жълтата част) заедно с почистените гъби, маслото и чесъна. Не трябва да стават на каша, а на много ситни парченца. Задушете тази смес за около 5 до 7 минути, след това отцедете и смесете с малко сол и сок от лимон.
За да сглобите това руло Уелингтън, направете следното:
Разстелете една правоъгълна кора бутертесто с размери 30 на 40 см и дебелина от 5 мм. Може да отрежете в единия край (лъсия) лента, която да ви послужи за украса.
Разпределете от гъбената паста, оставяйки по 3.5-4 см от всички краища. В средата на дълга ивица сложете плънката притискайки, за да остане на купчинка.
Завийте с тестото, като хубаво запечатате краищата и украсете с изрязаната лента, която служи и да прикриете някой дефект, ако на места тънкото тесто се е скъсало.
Намажете с разбито с малко сол яйце и печете на 180 °C в предварително загрята фурна за около 40 минути или до златист загар.
Сервирайте пролетно руло Уелингтън, докато е топло.
Добър апетит!