Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и Бисквити»Курабийки»Великденски лимонадени захаринки

Великденски лимонадени захаринки

Великденски лимонадени захаринки
Снимка: Кристиан Александров
1 / 6
19/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
22 мин.
Общо
52 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • кисело мляко - 100 г
  • лимонада - 150 мл
  • захар - 200 г
  • яйца - 4 бр.
  • олио - 200 мл
  • бакпулвер - 1 пакетче (10 г)
  • ванилова захар - 1 пакетче (5 г)
  • локум - 2 кутии
  • захар - за овалване
  • захарни пръчици - за поръсване, цветни
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбиваме яйцата и захарта в купа. Добавяме олиото, киселото мляко, лимонадата и ваниловата захар. Отново разбъркваме.

Постепенно добавяме пресятото и смесено с бакпулвера брашно.

Омесваме меко тесто и го оставяме за 15 минути настрани.

Поставяме лист хартия върху широка тава.

Откъсваме си от тестото количество - колкото орех, разтиламе го в ръка и поставяме парченце локум.

Затваряме тестото, за да обгърне локума, и оформяме топче.

Топваме го и го овалваме от едната страна в кристална захар.

Поставяме в тавата с долната неозахарена страна.

Така приготвяме останалото тесто.

Поръсваме отгоре върху празничните курабийки топчетата с шарени захарни пръчици.

Загряваме фурната на 150 °C и печем захаринките за около 10 минути.

След това увеличаваме на 180 °C и печем още 10-12 минути до леко порозовяване.

Нашите великденски лимонадени захаринки са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: