Начин на приготвяне
Замесваме тесто за питка по стандартния начин от горе посочените продукти, без да включваме маслото (ако е необходимо, добавяме още брашно по време на месенето).
Отделяме 1/3 от тестото, а останалото тесто разточваме на пласт с дебелина около 1 см, който се намазва с разтопено масло и се завива на дълго руло.
След което рулото се нарязва на резени, които се поставят по края в тава, покрита с пергаментова хартия, изправени в кръг.
От другото тесто се оформя топче, което се поставя по средата на тавата и усукан фитил, който се завива около топчето, като също се намазват с масло.
След като втаса питката за прощъпулник, се намазва с жълтък.
Пече се пухкавата погача за прощъпулник в предварително загрята фурна до 180 °C до готовност!
Да Ви е сладко!