Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Пухкава погача за прощъпулник

Пухкава погача за прощъпулник

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
1752k9788775
Пухкава погача за прощъпулник
Снимка: Evgenia
1 / 3
22/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • брашно - 500/550 г, бяло
  • вода - 150 мл
  • прясно мляко - 150 мл
  • мед - 1 или 2 с.л.
  • яйца - 1 бр.
  • жълтъци - 1 бр., за намазване
  • мая - 7 г, суха
  • олио - 3 с.л.
  • масло - 50 г, за намазване на тестото
  • сирене - 100 г, по желание
  • сол - 1 ч.л.
  • сусам
  • маково семе - по желание, за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесваме тесто за питка по стандартния начин от горе посочените продукти, без да включваме маслото (ако е необходимо, добавяме още брашно по време на месенето).

Отделяме 1/3 от тестото, а останалото тесто разточваме на пласт с дебелина около 1 см, който се намазва с разтопено масло и се завива на дълго руло.

След което рулото се нарязва на резени, които се поставят по края в тава, покрита с пергаментова хартия, изправени в кръг.

От другото тесто се оформя топче, което се поставя по средата на тавата и усукан фитил, който се завива около топчето, като също се намазват с масло.

След като втаса питката за прощъпулник, се намазва с жълтък.

Пече се пухкавата погача за прощъпулник в предварително загрята фурна до 180 °C до готовност!

Да Ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: