Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунаци с лимонада по рецепта на Ваня Джорджевич

Козунаци с лимонада по рецепта на Ваня Джорджевич

Козунаци с лимонада по рецепта на Ваня Джорджевич
Снимка: Стоянка Русенова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
2

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр.
  • захар - 220 г + 2 с.л течен подсладител
  • лимон - 2 бр. кората
  • кисело мляко - 200 г
  • олио - 4 с.л.
  • суха мая - 2 бр. по 7 г
  • лимонада - 200 мл
  • свинска мас - 120 г не разтопена
  • брашно - 1 кг със съдържание на белтък 13.8%
  • за плънката
  • локум
  • стафиди
  • тахан халва - настъргана
  • орехи
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тези козунаци с лимонада вземаме си дълбок съд, като счукваме яйцата и добавяме захарта към тях.

Разбиваме много добре, като добавяме останалите продукти в следния ред, като след всяко добавяне на всяка една бъркаме с бъркалката.

След яйчената смес, добавяме и течния посладител, лимонова кора, кисело мляко, олио, лимонада.

Получава се смес към която добавяме 900 г от брашното, в което сме сложили и сухата мая.

Остава 100 г брашно, което добавяме постепенно, до получаването на хубаво и гладко тесто.

Доизмесваме тестото със свинска мас, като взимаме от нея по-малко, разтъркваме по дългите си и месим козуначеното тесто.

Месенето става, като разтягаме напред и връщаме назад.

Тестото покриваме със стреч фолио и оставяме да втаса.

След като е готово, без да примесваме, изваждаме върху плота, намазан с олио, и разделите на 2 части.

Всяка част, разделяме на още 3 части.

Към първата част си поставяме нарязаните на дребно локум и леко притискаме, като усукваме фитила.

На втория слагаме стафидите, които предварително сме накиснали във вода.

И на третия фитил - настърганата халва.

Усукваме трита фитила, а след това ги сплитаме.

Поставяме го във формата и оставяме пухкавия козунак да се надигне леко.

Отгоре пожелание поставяме и орехови ядки.

Намазваме с разбито яйце, поръсваме със захар или мокра захар и печем в козунаците с лимонада по рецепта на Ваня Джорджевич загряна фурна на 150 °C с вентилатор.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Никъде не се споменава големината на яйцата .
08.05.2024 10:39
Анонимен
Анонимен
Много сполучлива рецепта. Винаги се получава разкошен козунак.
28.04.2024 20:20
Людмила
Людмила
Получава се и когато се прави за първи път.
14.03.2023 08:46
4
1
Покажи всички подкоментари
Людмила
Людмила
Рецептата наистина е чудесна!
14.03.2023 08:45
3