Начин на приготвяне
Маята се разтваря в млякото заедно с малко захар и се оставя да втаса.
Яйцата се разбиват със захарта. Прибавят се разтопените и охладени масло, мас и олио.
След това прясното мляко с маята и пресятото брашно.
Всичко се разбърква.
Накрая се добавят стафидите, отцедени, както и фино настъргани корички на 1 лимон и 1 портокал и ванилията.
Тестото за козунак се покрива с фолио и се слага в хладилник за една нощ.
Изважда се от хладилника и се оставя 60 минути на стайна температурата.
След това се премесва с малко брашно. Разделя се на 4 равни части. Всяка се разделя на още три. Оформят се фитили върху леко набрашнен плот и се слага плънка по желание (локум, шоколад, сушени плодове).
Сплита се козунакът и се поставя във форма за печене, намазана с масло. Оставя се да втаса за около 1 час.
Накрая се намазва с разбит белтък и се поръсва със захар.
На дъното на фурната се слага съд с гореща вода.
Козунаците се пекат се в загрята фурна на 170°С за около 40 минути.
По средата на печенето се слага алуминиево фолио, за да не прегорят.
От това количество направих 4 изключително пухкави и ароматни козунаци по 600 г всеки.
Весели празници с моите бъркани козунаци!
Коментари