Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Кифлички»Лесни и пухкави козуначени кифлички

Лесни и пухкави козуначени кифлички

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k3k3
Лесни и пухкави козуначени кифлички5 / 5
25/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
105 мин.
Порции
12
"Пухкави козуначени кифлички за малки и големи"

Необходими Продукти

  • захар - 1 с.л.
  • суха мая - 7 г
  • прясно мляко - 100 мл топло
  • яйца - 2 бр. (отделяме 1 жълтък + 1/2 с.л. прясно мляко за намазване )
  • захар - 100 г
  • прясно мляко - 50 мл
  • брашно - 450 г тип 500
  • сол - 1/2 ч.л.
  • ванилия - 2 бр.
  • лимонова кора - на 1 лимон
  • олио - 60 мл
  • разтопено масло - 30 г
  • мармалад - 250 г шипков
  • захар - за поръсване, по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това са едни от най-сполучливите и вкусни кифли, които съм правила ! Непременно си ги пригответе!

Първо разтваряме маята в 100 милилитра затоплено мляко, към което са добавени по 1 супена лъжица брашно и захар и около половин чаена лъжичка сол. Оставяме да оживее хубаво и да стане на пяна, поне 10-15 минути в затоплено помещение. Междувременно затопляме в касерола кравето масло с олиото само да се затопли и разтопи. В купа разбъркваме едното цяло яйце и белтъка на второто, добавяме захарта и 50 мл мляко.

Отделяме жълтъка + 1/2 с.л. прясно мляко за намазване отгоре на козуначените кифлички, преди да изпечем.

Смесваме хубаво с бъркалка. В друга голяма купа пресяваме брашното, правим кладенче, в което изсипваме маслото с олиото, след това яйчената смес и накрая шупналата мая с мляко.

Започваме с ръце да смесваме и бъркаме сместа, като загребваме от брашното, докато се образува козуначено тесто. След това изсипваме върху набрашнен плот и замесваме около 5 мин, докато остане относително меко и лепкаво.

Поставяме омесеното тесто в намазнена купа завиваме с карпа. Оставяме да втаса за 40 минути. Когато втаса добре го издърпваме от купата с намазнени ръце върху плота.

От тестото оформяме 12 топчета по 70 гр., оформяме с точилка овален кръг, в края на който слагаме пълна супена лъжица шипков мармалад. Притискаме с пръсти, след като завием един път да не изтече мармалада и след това завиваме още един път, като правим прорези и прегъваме крайчетата.

Другият вариант е като оформим 4 топки и разточваме всяка топка на кръг с дебелина около 3-4 милиметра и разрязваме на 4 или повече триъгълничета или повече, ако решите да са по-малки кифличките.

Подреждаме всички кифлички с мармалад в тава с хартия и оставяме 30 минути да втасат. След това намазваме отгоре със сместа от жълтъка + 1/2 с.л. прясно мляко. Печем на 200 градуса за 25 минути. Насладете се на тези лесни и пухкави козуначени кифлички, винаги сполучливи. Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Дони Ники
Дони Ники
Пухкави и апетитни!
26.04.2022 08:49