Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пърленки»Пухкави пърленки с масло

Пухкави пърленки с масло

Дони НикиДони Ники
Иноватор
3705k1k3
Пухкави пърленки с масло4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
5
"За пърленките с масло друго не ни трябва - направо така си ги хапваме"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 5 с.л.
  • вода - 100 мл
  • прясно мляко - 200 мл
  • захар - 2 с.л
  • мая - 42 г
  • олио - 60 мл
  • сол - 2 ч.л
  • масло - 120 г (80 за намазване)
  • брашно - около 1 кг
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря в топлата вода, смесена с прясното мляко, в подходяща купа, към тях се добавят захарта и 3 с.л брашно. Оставя се около 20 минути, за да се активира маята.

В купа се разбиват яйцата със солта, киселото мляко, олиото и активираната смес от маята.

Брашното се пресява и се добавя постепенно, докато се получи меко и еластично тесто.

Взема се 40 г меко масло, омесва се в тестото, докато го поеме напълно. Покрива се с кърпа и се оставя за час, докато втаса.

Тестото се разделя на 15-16 топки. От всяка се прави фитил, навива се на руло, поръсва се брашно и се разточва с диаметър 22 см.

Пърленките се пекат на сач, който се намазва с олио.

Пърленките се пекат на средна степен на котлона, за да не ги хване рязко топлината и да останат сурови в средата. Накрая се намазват с масло.

Пухкавите пърленки са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Теодора Мещерова
Теодора Мещерова
Ами добре, извинете ме тогава. Просто като видях супени лъжици и си помислих, че тестото ще стане сладко.
03.05.2022 11:45
Дони Ники
Дони Ники
Не, супени лъжици сложих - не се усещат в тестото, помага за бързото активиране на маята!
03.05.2022 06:18
Теодора Мещерова
Теодора Мещерова
Две супени лъжици захар не са ли много за пърленките? Предполагам, че сте имали предвид 2 ч.л.? Иначе изглеждат страхотно! Поздрави
03.05.2022 01:33