Начин на приготвяне
Маята се разтваря в топлата вода, смесена с прясното мляко, в подходяща купа, към тях се добавят захарта и 3 с.л брашно. Оставя се около 20 минути, за да се активира маята.
В купа се разбиват яйцата със солта, киселото мляко, олиото и активираната смес от маята.
Брашното се пресява и се добавя постепенно, докато се получи меко и еластично тесто.
Взема се 40 г меко масло, омесва се в тестото, докато го поеме напълно. Покрива се с кърпа и се оставя за час, докато втаса.
Тестото се разделя на 15-16 топки. От всяка се прави фитил, навива се на руло, поръсва се брашно и се разточва с диаметър 22 см.
Пърленките се пекат на сач, който се намазва с олио.
Пърленките се пекат на средна степен на котлона, за да не ги хване рязко топлината и да останат сурови в средата. Накрая се намазват с масло.
Пухкавите пърленки са готови.
Коментари