Начин на приготвяне
Брашното и солта се пресяват. Използва се блендер, за да се разбие и втрие маслото, докато сместа заприлича на трохи. Добавят се вода и жълтъците, ако се прави тесто за сладкиши с яйца.
Меси се бързо, за да се получи твърдо тесто. Тестото се оставя в хладилника около 1 час. Фурната се загрява предварително до 200 градуса. Подготвя се форма за печене с диаметър 24 см.
Разбиват се яйцата, млякото, солта. Тестото се разточва на 3 тънки кори, изрязани съобразно формата за печене. Една трета от тестото се слага така, че да покрие дъното и формата за печене.
Поръсва се с половината бадеми и пармезан. Покрива се с втората кора и останалите бадеми и пармезан. Добавя се и третата кора, върху която се разпределя лукът и се залива с яйчената смес. Печем киша с праз около 45 мин., или докато тестото промени цвета си в златисто кафяво.
Киш с праз лук и бадеми вкусен киш за любителите на вегетарианската кухня.