Начин на приготвяне
Предлагам ви една бърза фокача за моментите, когато нямаме много време.
Включете фурната да загрява на 200 °С.
В купа пресейте двата вида брашно (може да ползвате и само пшеничено брашно).
Прибавете към тях солта и бакпулвера. Разбъркайте и добавете водата и 4 лъжици зехтин.
От посочените продукти замесете меко тесто. Не е необходимо дълго месене, само колкото да се смесят продуктите.
Покрийте тава с хартия за печене и я намажете с малко зехтин.
Разстелете тестото върху хартията на тънка кора с дебелина около 1 см.
С пръсти направете малки вдлъбнатини и намажете фокачата с останалите 2 лъжици зехтин.
Може да гарнирате с маслини, сушени домати, розмарин, босилек или само да поръсите с малко ситно смяна морска сол.
Аз поръсих с малко настърган пармезан, няколко маслини и листенца пресен розмарин.
Оставете за 5 минути да престои и после сложете да се пече във вече загрятата фурна за 20 - 25 минути, до готовност.
Бърза и много вкусна фокача с хрупкава коричка, която поднесох със свежа салата.
Бързата пълнозърнеста фокача без мая е чудна!