Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Фокача»Фокача без яйца и мляко

Фокача без яйца и мляко

Христинка КолеваХристинка Колева
Иноватор
2764k7181
Фокача без яйца и мляко
Снимка: Христинка Колева
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
85 мин.
Порции
2
"Класическа фокача, която вече знаете как да приготвите"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 до 550 г
  • вода - 300 мл
  • мая - 15 г прясна
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1/2 ч.л.
  • зехтин - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От тези продукти се получават две фокачи.

Маята се размива със 100 мл топла вода.

Брашното се пресява. Прави се кладенче и в него се поставят солта, захарта, зехтина, маята и останалите 200 мл вода. Замесва се меко тесто.

Тестото се поставя в купа, намазана със зехтин. Покрива се със стреч фолио и купата се оставя на топло да втаса тестото.

Втасалото тесто леко се премесва и разделя на две части.

Две тави с размер 32 см се постилат с хартия за печене. Тестото за фокачата се разполага в тавите и с ръце се разстила.

Правят се вдлъбнатини с пръсти и фокачите се намазват леко със зехтин.

Поръсват се с розмарин и морска сол.

Фокачите се оставят около 20 минути да починат и тогава се пекат в предварително загрята фурна на 180 °C 25 минути.

Още топли отново се намазват със зехтин.

Приятен апетит с фокача Класика!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: