Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пълнозърнест хляб»Бъркан пълнозърнест хляб с маслини

Бъркан пълнозърнест хляб с маслини

Бъркан пълнозърнест хляб с маслини
Снимка: Росица Петрова
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6
"Домашен пълнозърнест хляб с маслини - рецепта от гръцката кухня, която обичаме"

Необходими Продукти

  • брашно от лимец - 3 ч.ч. пълнозърнесто
  • вода - 1 1/3 ч.ч.
  • мая - 13 г прясна (1/3 кубче)
  • ленено семе - 1 с.л. смляно
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1/2 ч.л.
  • олио - 1 с.л.
  • маслини - 15 бр.
  • овесено брашно - 2 с.л. за овалване
  • семена - 1 с.л. за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете на дребни парчета маслините.

Пресейте брашното в купа. Едрите частици, които останат в ситото, също прибавете.

Добавете солта, лененото семе и разбъркайте.

Затоплете водата и натрошете в нея маята. Прибавете също и захарта. Разбъркайте и покрийте съда за 10 минути, докато маята се активира.

След това я прибавете към брашното заедно с лъжица олио и маслините.

Разбъркайте добре до получаване на гъсто лепкаво тесто.

Покрийте купата с тестото с кърпа и оставете за 40 минути да втаса.

Щом тестото удвои обема си, го прехвърлете върху работния плот, който предварително поръсете с овесено брашно.

Оваляйте тестото в брашното, като се стремите да му придадете желаната форма.

Вместо овесено брашно може да ползвате фини овесени ядки или друг вид брашно.

Внимателно сложете тестото върху лист хартия за печене и с помощта на хартията го преместете във форма за печене на хляб.

Поръсете хляба със семена по избор и оставете отново да втаса - този път за 20 минути.

Загрейте фурната на 200°С и сложете пълнозърнестия хляб да се пече за около 40 минути.

След изпичане извадете бъркания пълнозърнест хляб с маслини от формата и го охладете върху решетка или го завийте с памучна кърпа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: