Начин на приготвяне
Изсипваме в тенджера захарта, водата и лимоновия сок. Разбъркваме от време на време за около 15 мин на умерен огън.
В друга тенджера изсипваме сока от нар, добавяме нишестето и готвим, докато сместа започне да се сгъстява, като отново разбъркваме от време на време.
След това добавяме захарния сироп на части, разбъркваме отново. Намаляваме котлона на минимум.
След това варим масата до гъст и красив блестящ цвят. Когато сместа стане прозрачна и плътна, добавяме шамфъстъка, разбъркваме добре и махаме от котлона.
Поръсваме правоъгълна тава (за предпочитане силиконова) с кокос и сипваме домашния локум, отгоре също поръсваме със стърготини.
Оставяме десерта в хладилника за 1 нощ да стегне.
На следващия ден нарязваме локума с шамфъстък на парченца и доовалваме страните им с кокосови стърготини.