Локум с шамфъстък

Росица МариноваРосица Маринова
Помощник Готвач
1097914611
Локум с шамфъстък
Снимка: Росица Маринова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
12
"Домашен локум с шамфъстък - може да го приготвите и сами"

Необходими Продукти

  • царевично нишесте - 130 г
  • сок от нар - 400 мл
  • шамфъстък - 100 г (обелен от черупките )
  • кокосови стърготини - 100 г
  • захар - 800 г
  • вода - 500 мл
  • лимонов сок - 2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изсипваме в тенджера захарта, водата и лимоновия сок. Разбъркваме от време на време за около 15 мин на умерен огън.

В друга тенджера изсипваме сока от нар, добавяме нишестето и готвим, докато сместа започне да се сгъстява, като отново разбъркваме от време на време.

След това добавяме захарния сироп на части, разбъркваме отново. Намаляваме котлона на минимум.

След това варим масата до гъст и красив блестящ цвят. Когато сместа стане прозрачна и плътна, добавяме шамфъстъка, разбъркваме добре и махаме от котлона.

Поръсваме правоъгълна тава (за предпочитане силиконова) с кокос и сипваме домашния локум, отгоре също поръсваме със стърготини.

Оставяме десерта в хладилника за 1 нощ да стегне.

На следващия ден нарязваме локума с шамфъстък на парченца и доовалваме страните им с кокосови стърготини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка: