Начин на приготвяне
Млякото се кипва в тенджера с незалепващо покритие на огъня. Прибавя се едно пакетче краве масло и след като се разтопи се сипва една лъжичка сол. Брашното, предварително пресято със содата, се сипва отведнъж в сгорещеното мляко.
Непрекъснато се бърка с дървена бъркалка, докато се получи тесто, което като се сгъстява, започва да се отделя от стената на съда. Тенджерата се оттегля от огъня и се оставя за 10-на минути да поизстине. Сиренето се настъргва и се прибавя към тестото.
Последователно се прибавят и яйцата едно след друго, като непрекъснато се разбърква, докато сместа се уеднакви и се получи тежко лепкаво тесто.
Начин на оформяне:
Пръстите на ръцете се мокрят в купичка със студена вода. Взема се от тестото топче и се оформя с големина на орех.
Топчетата се подреждат в тава върху хартия за печене на разстояние едно от друго. Намазват се с четка с разбит жълтък, а след това по желание се поръсват с микс от семена - сусам, ленено и маково семе.
Солените топчета се изпичат на 180 градуса в предварително загрята фурна до порозовяване.