Начин на приготвяне
Патладжаните се почистват, измиват и разрязват на дължина на две. С остър нож се правят разрези по дължина, поръсват се със сол и се оставят за 30 минути на 180 градуса или за 15 минути във фраера на 200 градуса.
Измиват се и с домакинска хартия се подсушават. Подреждат се в тава леко се намазват и се запичат във фурната за 30 минути.
В тенджерка се сипва олио и се запържват нарязаните на ситно лук, чесън и настърганите моркови. Добавят се измитите и нарязани на дребно гъби. Каймата се слага в купа и с малко вода се размива, за да се хомогенизира добре с останалите съставки.
Добавя се към останалите продукти, запържва се около 5 минути, след което се добавят доматения сок и подправките. Оставя се на ври на среден огън до сгъстяване. Добавя се ситно нарязан магданоз.
Печените патладжани се вадят от фурната и с помощта на вилица се намачква вътрешността им. Плънката се разпределя върху всички патладжани и се поръсват обилно с настърган кашкавал.
Чудните пълнени патладжани се връщат във фурната до готовност.
Сервираме пълнените патладжани с кайма на фурна с питие по избор.
В сезона на патладжаните опитайте задължително и другите ни вкусотии с патладжан, а именно разядката баба гануш, патладжанените рулца или патладжанът с доматен сос.