Начин на приготвяне
Заекът се вари около 2 часа. Изважда се, за да изстине и да се обезкости. Накъсва се на мръвчици.
Гъбите се измиват и нарязват на дребно. В моя случай те са по-ситни и са цели.
Лукът се почиства и нарязва на ситно. Картофите се обелват и измиват. Нарязват се на кубчета.
Спанакът се измива и нарязва на лентички.
В тенджера се слага олио да загрее. Добавят се гъбите да се запържат. Към края се добавя и зеленият лук да се запържи съвсем леко. Добавя се брашното да се запържи. Разбърква се.
Постепенно се добавя доматеният сок, като непрекъснато се разбърква. Добавя се малко захар, за да убие киселинността на доматите.
Постепенно се добавя бульонът от варенето на заека. Бърка се.
Добавят се картофите и заешкото месо.
Яхнията се оставя на котлона до сваряване на картофите, като се разбърква от време на време, за да не загори. Ако е необходимо се добавя и малко вода.
Заешката яхния се овкусява със сол и черен пипер. Малко преди да се отстрани от котлона се добавя спанакът, за да запази от свежестта си. Разбърква се.
Заешката яхния с гъби и спанак е готова да бъде сервирана.
Коментари