Начин на приготвяне
Брашното се пресява и оставя в купа.
В касерола загрях прясното мляко, колкото да се търпи потопен в него пръст. От него взех 6 с.л., които сложих в малка купичка. Добавих 1 ч.л. от предвидената захар, сухата мая и 1 с.л. от предвиденото брашно. Разбърках и оставих на топло, да се активира маята и сместа да шупне. Това отнема около 15 минути. При топлото мляко в касеролата добавих захарта и разбърках до стопяването ѝ.
Добавих ванилията, двете цели яйца и белтъка на третото. С кухненска бъркалка разбърках до хомогенна смес.
Краве маслото се разтопява и смесва с олиото.
В купата с брашното направих кладенче и изсипах млечно-яйчената смес и активиралата се мая. Разбърках, първо, с голяма лъжица, а след това започнах да оформям козуначеното тесто с ръка. Наложи се да добавя още 1 с.л. от отделеното брашно, за да се получи месене.
Тестото не трябва да е твърдо, защото няма да втаса добре! По-добре леко да лепне, отколкото да е сухо!
Прехвърлих тестото на плота и започнах да меся, добавяйки по 1 с.л. от топлата мазнина. Меси се, докато се поеме цялата мазнина и се получи меко и еластично тесто.
Така получената мека и ароматна топка сложих в намаслена купа и покрих с фолио за свежо съхранение и кърпа. Фолиото намазах леко с олио от вътрешната страна, за да не залепне тестото за него, когато втаса. Оставих го на топло върху печката да утрои обема си, което отне около 2 часа.
Оформих козунаците, като късах фитили от тестото, разтеглях с ръце във формата на правоъгълник и нареждах локум, нарязан на малки парчета.
Навих на фитил, след което усуках и след това сплетох на плитка с още два фитила. Козуначената плитка наредих в кексови форми и оставих отново да втасат и удвоят обема си.
Отделения в началото жълтък разбърках с 1 с.л. вода и намазах козунаците със силиконова четка. Поръсих обилно с кристална захар и набодох отгоре бадеми и орехови ядки.
Пекох в умерена фурна около 35 - 40 минути или до суха клечка, прободена в центъра на печивото. След изваждането на козунаците се оставят върху метална решетка да изстиват.
От тези продукти излизат два пухкави и богати козунака с локум.