Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Козунак»Пухкав и богат козунак с локум

Пухкав и богат козунак с локум

Мина ДимитроваМина Димитрова
Мастър Шеф
5576k2k6
Пухкав и богат козунак с локум
Снимка: Мина Димитрова
4 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Той е пухкав, той е домашен и с толкова богат вкус, че ще ви стане любимец всеки Великден... Че даже и посред лятото ще се сещате за него"

Необходими Продукти

  • брашно - 600 г + 1 с.л.
  • яйца - 3 бр. средно големи
  • захар - 130 г кристална
  • прясно мляко - 200 мл
  • суха мая - 1 пак (20 г)
  • мазнина - 100 мл /смес от краве масло и олио/
  • ванилия - 1 пак.
  • локум - 450 г различни вкусове
  • за поръсване
  • захар - кристална
  • орехи
  • бадеми - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява и оставя в купа.

В касерола загрях прясното мляко, колкото да се търпи потопен в него пръст. От него взех 6 с.л., които сложих в малка купичка. Добавих 1 ч.л. от предвидената захар, сухата мая и 1 с.л. от предвиденото брашно. Разбърках и оставих на топло, да се активира маята и сместа да шупне. Това отнема около 15 минути. При топлото мляко в касеролата добавих захарта и разбърках до стопяването ѝ.

Добавих ванилията, двете цели яйца и белтъка на третото. С кухненска бъркалка разбърках до хомогенна смес.

Краве маслото се разтопява и смесва с олиото.

В купата с брашното направих кладенче и изсипах млечно-яйчената смес и активиралата се мая. Разбърках, първо, с голяма лъжица, а след това започнах да оформям козуначеното тесто с ръка. Наложи се да добавя още 1 с.л. от отделеното брашно, за да се получи месене.

Тестото не трябва да е твърдо, защото няма да втаса добре! По-добре леко да лепне, отколкото да е сухо!

Прехвърлих тестото на плота и започнах да меся, добавяйки по 1 с.л. от топлата мазнина. Меси се, докато се поеме цялата мазнина и се получи меко и еластично тесто.

Така получената мека и ароматна топка сложих в намаслена купа и покрих с фолио за свежо съхранение и кърпа. Фолиото намазах леко с олио от вътрешната страна, за да не залепне тестото за него, когато втаса. Оставих го на топло върху печката да утрои обема си, което отне около 2 часа.

Оформих козунаците, като късах фитили от тестото, разтеглях с ръце във формата на правоъгълник и нареждах локум, нарязан на малки парчета.

Навих на фитил, след което усуках и след това сплетох на плитка с още два фитила. Козуначената плитка наредих в кексови форми и оставих отново да втасат и удвоят обема си.

Отделения в началото жълтък разбърках с 1 с.л. вода и намазах козунаците със силиконова четка. Поръсих обилно с кристална захар и набодох отгоре бадеми и орехови ядки.

Пекох в умерена фурна около 35 - 40 минути или до суха клечка, прободена в центъра на печивото. След изваждането на козунаците се оставят върху метална решетка да изстиват.

От тези продукти излизат два пухкави и богати козунака с локум.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: