Начин на приготвяне
В купа поставете белтъците и ги разбийте с миксер заеднос с щипка сол до удвояване на обема и сгъстяване. След това започнете да прибавяте захарта и разбийте докато се получи твърд и лъскав белтъчен крем.
След това добавете смлените орехи и разбъркайте леко с лъжица, за да се смесят съставките. Разделете сместа в 3 купички за да се получат три еднакви блата.
Пригответе си 3 листа с хартия за печене, на която сте очертали кръгове с диаметър тортената форма.
Върху всеки лист разпределете от сместа и оформяйте блат. Изпечете трите блата поотделно в предварително загрята фурна на 180 градуса до леко зачервяване за около 6-8 мин. След като се охладят ги отлепете от хартията.
За крема поставете сметаната на котлона, за да кипне. След това прибавете начупения бял шоколад и разбърквате, докато се получи гладък и лъскав ганаш. Добавете и маслото и разбъркайте, докато се стопи и поеме от ганаша. Охладете крема и започнете със сглобяването на тортата.
В тортена чиния поставете една платка и я намажете с крем. Така редувайте, докато свършат трите блата. Поставете тортата в хладилник за 3-4 часа, за да се стегне кремът.
За глазурата сложете начупения бял шоколад и олиото в съд на водна баня и го разтопете.
Охладете го леко и залейте с глазурата шоколадовата торта. Ваш избор е дали да заливате цялата торта или без стените й.
В моя случай исках да се виждат блатовете и да не слагам крем и глазура по стените на тортата. Украсете по желание. Аз я украсих с френски макарони.
Тортата Бял Гараш с френски макарони е готова.