Gotvach.bg»Рецепти»Пица»Тесто»Тесто с картофено брашно за плосък хляб или пица

Тесто с картофено брашно за плосък хляб или пица

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k4
Тесто с картофено брашно за плосък хляб или пица
Снимка: Ivelina
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
85 мин.
Порции
8
"Перфектното тесто за пица или плосък хляб"

Необходими Продукти

  • Правят се 2 блата
  • вода - 1½ ч.ч. топла (не гореща)
  • суха мая - 1½ ч.л.
  • зехтин - ¼ ч.ч.
  • брашно - 4½ ч.ч. висококачествено хлебно, плюс допълнително за месене
  • сол - 2 ч.л.
  • Топинг
  • розмарин
  • морска сол
  • маслини
  • зехтин - 1 - 2 с.л. екстра върджин
  • розмарин - 2 ч.л. пресни листа
  • морска сол - ½ ч.л.
  • маслини - 8
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Поставете топла вода в голяма купа за смесване (идеална е от машина за хляб или електрически миксер с острие за тесто, ако имате такъв).

Изсипете маята във водата и оставете да престои 2 минути. Смесете картофено пюре (от кутия) с ¼ чаша зехтин. Разбъркайте брашното и солта и разбъркайте, докато тестото започне да се отделя от стените на купата.

Обърнете тестото върху леко набрашнена дъска и с леко намаслени ръце омесете около 30 пъти (или за 3-4 минути на цикъла за тесто на хлебопекарна).

Поставете тестото в леко намаслена купа. Покрийте с муселин или кърпа и оставете да втаса на топло за 3-4 часа или докато удвои обема си. Може да го оставите и в хладилника, покрито, да втаса бавно за 1 нощ.

Когато сте готови да приготвите хляба си, поставете камък за печене на централния рафт на фурната и загрейте фурната до 220˚C. Обърнете втасалото тесто върху леко набрашнен плот, разделете го наполовина и оформете всяка половина на топка.

Грубо сплескайте едната топка в тава, застлана с хартия за печене, като притиснете тестото до овална форма около 25 х 20 см. Използвайте върховете на пръстите си, за да натиснете трапчинки в горната част на питката, след това поръсете със зехтин и поръсете с розмарин и морска сол и машините.

Плъзнете хартията за печене с тестото върху нея от тавата и върху предварително загрятия камък за печене. Печете около 25 минути до златисто. Когато е сготвен, хлябът ще е кух, когато го почукате. Извадете от фурната и оставете да изстине върху камъка за печене за няколко минути, след което прехвърлете върху решетка, за да изстине. Крайният резултат е невероятно лек и невероятно вкусен плосък хляб, фокача или пица.

Повторете с другата топка тесто. Ако искате да запазите втората топка тесто, за да използвате по-късно, поставете я в леко намаслена купа, покрийте с чиста кърпа и поставете в хладилник за до 48 часа.

Освен това замръзва добре. Размразете тесто с картофено брашно за фокачa, плосък хляб или пица преди печене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: