Начин на приготвяне
Поставете топла вода в голяма купа за смесване (идеална е от машина за хляб или електрически миксер с острие за тесто, ако имате такъв).
Изсипете маята във водата и оставете да престои 2 минути. Смесете картофено пюре (от кутия) с ¼ чаша зехтин. Разбъркайте брашното и солта и разбъркайте, докато тестото започне да се отделя от стените на купата.
Обърнете тестото върху леко набрашнена дъска и с леко намаслени ръце омесете около 30 пъти (или за 3-4 минути на цикъла за тесто на хлебопекарна).
Поставете тестото в леко намаслена купа. Покрийте с муселин или кърпа и оставете да втаса на топло за 3-4 часа или докато удвои обема си. Може да го оставите и в хладилника, покрито, да втаса бавно за 1 нощ.
Когато сте готови да приготвите хляба си, поставете камък за печене на централния рафт на фурната и загрейте фурната до 220˚C. Обърнете втасалото тесто върху леко набрашнен плот, разделете го наполовина и оформете всяка половина на топка.
Грубо сплескайте едната топка в тава, застлана с хартия за печене, като притиснете тестото до овална форма около 25 х 20 см. Използвайте върховете на пръстите си, за да натиснете трапчинки в горната част на питката, след това поръсете със зехтин и поръсете с розмарин и морска сол и машините.
Плъзнете хартията за печене с тестото върху нея от тавата и върху предварително загрятия камък за печене. Печете около 25 минути до златисто. Когато е сготвен, хлябът ще е кух, когато го почукате. Извадете от фурната и оставете да изстине върху камъка за печене за няколко минути, след което прехвърлете върху решетка, за да изстине. Крайният резултат е невероятно лек и невероятно вкусен плосък хляб, фокача или пица.
Повторете с другата топка тесто. Ако искате да запазите втората топка тесто, за да използвате по-късно, поставете я в леко намаслена купа, покрийте с чиста кърпа и поставете в хладилник за до 48 часа.
Освен това замръзва добре. Размразете тесто с картофено брашно за фокачa, плосък хляб или пица преди печене.