Начин на приготвяне
В купа натрошете маята, прибавете захарта и ги разтворете с топлата вода. Добавете 1 с.л. брашно, разбъркайте и оставете за около 10 минути да шупне (втаса).
През това време пресейте брашното, оформете кладенче и в него прибавете солта. Отделно разбийте яйцата и прибавете разтопеното масло, олио и топлото прясно мляко, разбъркайте.
Сипете яйчената смес в кладенчето, заедно със шупналата мая, разбъркайте и замесете меко и еластично тесто. Поставете тестото в намаслена купа и покрийте, оставете за 1 час да втаса.
Намаслете леко плота и обърнете втасалото тесто върху него без да премесвате. Откъснете малки (големината по ваше предпочитание) и оформете топчета, които подреждате в намаслена тава, на разстояние едно от друго.
Оставете пухкавите питки да втасат наново за около 40 минути. След което намажете обилно питките със зехтин и поставете в предварително нагрята на 180 градуса фурна.
Печете малките хлебчета до готовност за около 30 минути. Отново намажете питките обилно със зехтин и покрийте с чиста кърпа за около 15 минути. Стават невероятно пухкави и меки!
Това са страхотни домашни питки за раздаване – пухкави и меки!
Коментари