Начин на приготвяне
Агнешката плешка се измива много добре.
От вътрешната страна се прорязва по всяко ребро, като се внимава да не се разреже докарай.
Червеният пипер, солта и миксът от пипер се разбъркват в малка купа.
Прибавя се зехтинът и се разбърква много добре до получаване на хомогенна смес.
Плешката се намазва със сместа от всички страни, както и в прорезите на ребрата.
Слага се в тава с капак и се оставя за 1 ч. в хладилник.
Пресните картофи се измиват много добре. Слагат се в купа и се поръсват с 1 с.л. сол.
Картофите се обтриват с ръце, за да се премахнат люспите, след което се заливат със студена вода.
Оставят се 30 минути във водата, след което се измиват много добре от люспите.
След като плешката престои във хладилника, се изважда и се слага да се пече под капак за 60 мин. в предварително загрята фурна на 220 градуса.
След това в тавата се слагат картофите, солта и маслото.
Заливат се в 200 мл. вино.
Агнешкото се пече още 60 минути под капак на 220 градуса, след което капакът се премахва и се пече 30 мин. на 180 градуса.
Агнешката плешка с бяло вино и зехтин е готова.