Прасковки с праскови

Веселина ГърдеваВеселина Гърдева
Помощник Готвач
85458119
Прасковки с праскови
Снимка: Веселина Гърдева
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
240 мин.
Общо
300 мин.
Порции
24
"Любимите ни сладки прасковки - толкова са вкусни, а стават за рожден ден, имен ден и сватба даже"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • амонячна сода - 1 и 1/2 ч.л.
  • масло - 1 ч.ч.
  • олио - 50 г
  • праскови - 2 бр. средни
  • ванилия - 1 бр.
  • За пълнежа
  • праскови - 1 кг
  • захар - 500 г
  • лимонтузу - 1/2 ч.л.
  • захар - за овалване
  • сладкарска боя - жълта и червена за потапяне
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо се приготвяме конфитюра. За целта обелваме прасковите, нарязваме ги на ситно и ги запържваме в малко масло, колкото да придобият златист загар.

След това изсипваме захарта заедно със 700 мл вода. Оставяме да къкри за около 1-2 часа, в зависимост от силата на котлона. След като се сгъсти, махаме сместа от котлона, пасираме, за да стане консистенцията хомогенна, и отново връщаме на котлона. Добавяме лимонтузуто и когато отново заври, махаме от котлона. Оставяме конфитюра от праскови да се изстуди.

През това време се приготвят сладките:

Яйцата се разбиват със захарта, прибавя се мазнината и 1 чаша брашно. Разтваряме содата в киселото мляко и изсипваме при горната смес, като бъркаме добре. След това сместа се оставя да почине за около 1 час.

Прибавяме толкова брашно, че да се получи умерено твърдо тесто, от което късаме парченца колкото орех и оформяме на топченца. Слагаме лесните сладки в тавата на разстояние и печем на умерена фурна до бледо-розово. Изчакваме да изстинат, след което издълбаваме всяка сладка.

Извадените трохи се омесват с мармалада и сладките се пълнят и се слепват две по две.

В две купи разтваряме сладкарски бои - жълта и червена (като водата, в която се разтварят трябва да е топла, дори гореща). От едната страна сладката прасковка се потапя в червената боя, след това се обръща от другата страна и се потапя в жълтата боя.

Прасковките с праскови се поръсват с кристална захар.

*Ако Ви остане от конфитюра, може да го напълните в бурканче/та и да стерилизирате, като варите бурканчетата за около 10-15 минути.

За да се запечатат добре, трябва водата да покрива целия буркан над капачката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Интересувам се от италианските прасковки от гр.Плато.Слушала съм,че са много вкусни
07.11.2024 10:41
Людмила
Людмила
Правих ги скоро, идеята за праскови в пълнежа е супер!
05.01.2023 15:50
Зорница Христова Михова
Зорница Христова Михова
Чудесни са
29.06.2022 06:42
1