Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Сос за риба»Тилапия с шафранов сос

Тилапия с шафранов сос

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Тилапия с шафранов сос
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"Много от здравословните рецепти са скучни. Тази обаче не е сред тях. Ето как да си приготвите вкусно и диетично ястие с риба!"

Необходими Продукти

  • тилапия - 4 филета без кожа и кости
  • бял пипер - 2 щипки
  • зехтин - 2 с.л.
  • сол - 4 щипки
  • лимон - 1 бр.
  • ШАФРАНОВ СОС
  • лук - 200 г
  • шафран - 2 щипки, власинки
  • рибен бульон - около 300 мл.
  • нишесте - 1 с.л.
  • цедено мляко - 100 г
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • масло - 30 - 40 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накълцайте лука и го сложете бавно да се карамелизита и омеква в маслото на умерен към слаб огън. Хидратирайте шафрана в 50 мл от бульона (топъл). Рибните филета овкусете със сол, пипер, зехтин и лимонов сок.

След около 10 минути сипете хидратирания шафран с водата и разбъркайте. Налейте и останалия бульон и гответе около 10 минути, докато течността се редуцира почти на половина.

За същото време сгответе и рибата тилапия, като я сложите на пара за 12-15 минути в зависимост от дебелината на филетата.

Ако предпочитате, може да запечете рибата на тиган.

Пасирайте готовия сос, овкусете със сол и пипер и смесете с цеденото мляко. Ако е твърде рядък, аз сгъстявам с малко нишесте, разтворено във водичка и варя още няколко минути.

Поднесете разкошната бяла и крехка риба с ароматния шафранов сос.

По- желание поръсете допълнително филетата с хубав зехтин.

Добър апетит с тилапия с шафранов сос!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: