Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Лазаня»Лазаня Болонезе Класика

Лазаня Болонезе Класика

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Лазаня Болонезе Класика
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
85 мин.
Общо
105 мин.
Порции
12
"Лазаня Болонезе Класика - толкова вкусна, съвършена дори! Непременно я опитайте"

Необходими Продукти

  • кори за лазаня - 15 бр.
  • пармезан - 120 г
  • кашкавал - 100 г (зряла моцарела, кашкавал за стъргане)
  • масло - няколко парченца
  • Сос Болонез
  • кайма - 750 г смес или само телешка
  • лук - 1 средна глава
  • целина - 1 стрък
  • моркови - 1 бр.
  • зехтин - 40 мл
  • бяло вино - 100 - 120 мл.
  • домати - 300 г пасирани
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • риган - 1 с.л. (или босилек)
  • Сос Бешамел
  • прясно мляко - 1 л
  • масло - 80 г
  • брашно - 100 г
  • сол - вкус
  • индийско орехче - на вкус
  • бял пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете с приготвяне на соса Болонезе:

Накълцайте зеленчуците и ги запържете в зехтина за 5-7 минути. След това добавете каймата и хубаво разбъркайте, за да стане на трохи. Подправете с черен пипер и сол и запържете за 5-8 минути.

Налейте виното и бъркайте 5 минути, за да се изпари алкохола.

Накрая сипете доматите, още сол и пипер, ако е необходимо, и оставете соса да къкри около 20 минути. В края сложете и ригана или босилека.

След като единият сос за апетитната лазаня е готов, се заемете с другия - Бешамела:

Запържете брашното в маслото на умерен огън, като внимавате да не загори. Налейте млякото при интензивно бъркане и разбивайте до получаването на гладък и копринен сос. Варете до желаната гъстота и накрая подправете със сол, пипер и индийско орехче.

Подредете пласт кори за лазаня в подходяща правоъгълна тавичка (намазана с тънък пласт от единия от двата соса). Сипете и разпределете от соса Болонезе, поръсете с пармезан и сложете пласт Бешамел. Редувайте до изчерпване на продуктите, като завършите с Бешамел.

Поръсете обилно с кашкавал/моцарела и подредете парченца масло отгоре.

Печете класическата лазаня в предварително загрята на 180 °C фурна за 30-40 минути.

След като извадите от фурната, я оставете да престои 15 минути, преди да нарежете и сервирате лазаня Болонезе класика.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: